Cel mai cunoscut spectacol de balet al tuturor timpurilor, „Lacul lebedelor“, de Ceaikovski, a fost prezentat, în premieră în România, pe o scenă amplasată în aer liber, chiar pe lacul Siutghiol, în orașul Ovidiu. Evenimentul a putut avea loc în urma unui parteneriat între Primăria Orașului Ovidiu și Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski” din Constanța. 

Mii de oameni din Ovidiu, Constanța, dar și din mai multe orașe ale țării, turiști aflați în vacanță au venit seara trecută să-i admire pe balerinii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ într-una din cele mai frumoase reprezentații susținute în premieră pe o scenă cu o suprafață de 300 de metri pătrați, amplasată pe lacul Siutghiol.

Spectacolul se înscrie în seria evenimentelor culturale pe care administrația publică locală le susține și organizează de mai multă vreme pentru locuitorii orașului, încurajând astfel participarea activă la păstrarea reperelor culturale ale fiecărui individ și generație în parte.

Primarul George Scupra: “Oleg Danovski alege să iasă din cadrul scenei clasice și ne-a ales pe noi, orașul Ovidiu, pentru asta”

Pe faleza Lacului Siutghiol, un loc special amenajat de autoritățile locale, au fost aduse aproape 1.700 de scaune pentru ca spectatorii să se poată simți ca într-o adevărată sală de teatru, de această dată una în aer liber.

Locurile au fost însă ocupate rapid, cu mult înainte de auzul sunetului gongului.

La începerea programului artistic pe faleza Lacului Siutghiol așteptau cu emoție aproape 3.000 de persoane, un număr record de spectatori pentru un spectacol în aer liber, după cum ne-a spus și coregraful Horațiu Cherecheș. Astfel de audiențe se regăsesc doar în afara țării, în orașe în care viața culturală este una intensă. “Am mai dansat și în afara țării în fața a 2.000 – 3.000 de spectatori, chiar 4.500 de spectatori – la Berlin.  Publicul nu ne sperie, din contră, noi facem artă pentru el”. Iată că astfel, orașul Ovidiu, se aliniază reperelor culturale europene și chiar mondiale.

De altfel, ieri, ziua în care a avut loc această inedită reprezentație a “Lacului Lebedelor”, a coincis și cu împlinirea frumoasei vârste de 50 de ani a coregrafului Horațiu Cherecheș “Este pentru prima dată când “Lacul Lebedelor” se joacă pe un lac natural, amenajat într-un oraș. Este cel mai mare cadou care putea să-mi fie oferit, iar pentru acest lucru trebuie să-i mulțumesc managerului Teatrului și domnului primar al orașului Ovidiu, George Scupra”, ne-a declarat coregraful care și-a dedicat viața scenei și baletului.

Cu cât mai inedit este pentru spectatori să asiste la un spectacol care se joacă pe o scenă plutitoare, cu atât mai greu pare să fie pentru balerini, atunci când totul este privind din afară, ca și spectator. Însă antrenamentul și pregătirea pe care aceștia le au îi fac să nu aibă nicio problemă atunci când vine vorba de un altfel de amplasament al scenei decât cel cu care sunt obișnuiți. “Noi lucrăm în fiecare zi la ceea ce înseamnă echilibru, acuratețe în mișcare. Sunt niște balerini extraordinari cei care se află în această distribuție, în opinia mea este cea mai bună echipă pe care Teatrul de Operă și Balet din Constanța o poate avea, pot spune cea mai bună din țară”, ne-a mai precizat Horațiu Cherecheș.

La rândul său, primarul orașului Ovidiu, preocupat ca totul să iasă impecabil, ne-a declarat că este mândru de parteneriatul cultural care a putut fi realizat la Ovidiu: “Este un eveniment inedit pentru noi, pentru prima dată avem o colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”. Suntem onorați să fi fost partenerii și gazda unui astfel de eveniment. Iată că și Oleg Danovski alege să iasă din cadrul scenei clasice și ne-a ales pe noi, orașul Ovidiu, pentru asta. Pentru noi nu a fost un efort foarte mare pentru a organiza un asemenea eveniment, mai greu este pentru balerinii care dansează pe o astfel de scenă. Ne bucurăm de faptul că deși unii erau reticenți cu privire la precepția generală privind acest eveniment, iată că spectatorii vin în număr foarte mare. Estimăm că vor fi în jur de 2500 – 3000 de persoane. Despre Lacul Lebedelor știu că deja sunt mai bine de 140 de ani de când a avut loc premiera la Moscova, la Teatrul Mare. Dacă atunci, piesa nu a fost un real succes, noi suntem siguri că astăzi va fi un adevărat succes”, ne-a declarat primarul George Scupra, înainte de începerea spectacolului.

Și până la finalul spectacolului vorbele edilului orașului Ovidiu s-au adeverit. Reprezentația inedită a primit îndeplungi apalauze de la spectatorii prezenți care și-au petrecut astfel o seară deosebită, în care cultura s-a aflat la rangul de artă, acolo unde îi este locul.

Primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a promis locuitorilor orașului, dar nu numai lor, că astfel de evenimente vor mai avea loc în Ovidiu, primul dintre ele nu mai departe de luna iulie, atunci când va avea loc un alt spectacol-concert inedit.

Sursa: https://ziarulamprenta.ro